SEMÍNKOVÝ DETEKTIV

Kód: MAK16
580 Kč 580 Kč bez DPH
Skladem (>500 ks)

Naskladněno :)

Autor: Adam Alexander
Překladatel: Jan Matuška
Ilustrace a obálka: Katarina Kratochvílová
 
Dobrodružství má tisíce podob a může se skrývat i v tak zdánlivě nezajímavé věcičce, jakou je obyčejné semínko. A přitom naše základní, každodenní potraviny, bez kterých by byl život každého z nás v ohrožení, se ocitly i na vašem talíři jen shodou šťastných náhod.
 
Dozvíte se, proč je králem salátů právě a jen salát hlávkový, proč má nejslavnější kečup světa číslo 57 či co vede lidi k tomu, aby stále pili odvary z čekanky, i když máme stokrát chutnější kávu. Zjistíte také, která chilli paprička je nejslavnější na světě, co dobrého k nám naposledy dorazilo z Afghánistánu, a v neposlední řadě se také dočtete, co může být tantrického při čekání na první sklizeň chřestu.

Detailní informace

Detailní popis produktu

Úryvek z knihy (str. 19):

Jak se ze mě stal semínkový detektiv

Po tomto náhodném setkání na centrálním tržišti v Doněcku jsem si při natáčení po celém světě vždycky našel záminku, abych se mohl ztratit a prozkoumat místní trhy. Nejprve jsem hledal chilli papričky, fazole a raj­čata. Tehdy jsem nebyl tak náročný a trvalo mi několik let, než jsem dokázal rozeznat komerční odrůdy od místních. Během několika málo let jsem se začal považovat za semínkového detektiva – někoho, kdo je na stopě míst­ních odrůd, především těch chutných, které by mohl pěstovat na vlastní zahradě. Při práci na odlehlých místech, často v zemích, kde probíhají konflikty a kde dochází k výrazným sociálním otřesům a změnám, jsem si uvědomil, že hrozí, že mnoho druhů zeleniny, které jsou neodmyslitelnou součástí místní stravy, bude navždy ztraceno. Bylo třeba je zachránit před možným vyhynutím. Postupně jsem si začal vytvářet semínkovnu, knihov­nu odrůd, na něž jsem narazil buď na místním trhu, nebo u zemědělce, zahradníka či kuchaře, které jsem na svých cestách potkal. S jejich narůs­tajícím množstvím jsem se začal stále více zajímat o to, jak se tyto plodiny dostaly do obrovské rozmanitosti kultur jídla, jež dnes obohacují naše ku­linářské požitky. Jak dlouho jsme s těmito plodinami žili a jaké bylo jejich místo v příběhu lidstva, pokud tedy nějaké bylo?

Doplňkové parametry

Kategorie: Knihy
Hmotnost: 0.8 kg

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat hodnocení. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.

Nevyplňujte toto pole: